آق قلا به عنوان شهر ملی زیورآلات معرفی می شود

آق قلا به عنوان شهر ملی زیورآلات معرفی می شود

آق قلا به عنوان شهر ملی زیورآلات معرفی می شود

آق قلا- فرماندار گفت: پیشنهاد ثبت شهرستان به عنوان شهر ملی زیورآلات قوم ترکمن به وزارت میراث فرهنگی ارسال شده است.

سلیمان هاشمی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارکرد: پیشنهاد ثبت شهرستان به عنوان شهر ملی زیورآلات قوم ترکمن به کشور ارسال شده و براساس آیتم‌های وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، تلاش خواهیم کرد این مهم میسر و این شهرستان ، ثبت ملی این حوزه شود.


خرید صنایع دستی


فرماندار آق قلا با بیان اینکه این شهرستان یکی از شهرستان‌های دارای پتانسیل برای رشد و توسعه صنایع دستی است، گفت: مرکز تخصصی ساخت زیور آلات سنتی ترکمن در ماه‌های گذشته افتتاح شد و چند خانه صنایع دستی داریم.

وی تأکید کرد: توسعه صنایع دستی قطعاً می‌تواند به افزایش تولید ثروت و توسعه گردشگری منطقه منجر شود.

هاشمی با بیان اینکه هنرمندان این رشته با خلق آثار خود مفاهیم و هویت فرهنگی مردم منطقه را حفظ و به نسل‌های بعدی منتقل می‌کنند، گفت: زیورآلات ترکمن که به طور عمده شامل زیورآلات زنان این قوم است توسط تعداد معدودی از صنعتگران ترکمن ساخته می‌شود.

فرماندارآق قلا همچنین از افتتاح بازارچه صنایع دستی این شهرستان در دهه فجر خبرداد.

آق‌قلا یا آق قلعه یکی از شهرستان‌های استان گلستان ایران است. این شهرستان با جمعیتی بیش از 120 هزار نفر، یک هزار و ۷۶۳ کیلومترمربع وسعت دارد. این شهرستان در طرفین رودخانه گرگان و در شمال شهر گرگان قرار گرفته است. از سمت شمال به بخش اترک، از غرب به بخش گمیشان، از جنوب به بخش مرکزی گرگان و دهستان ملک و از شرق به دهستان کتول و بخش مرکزی شهرستان گنبد کاووس محدود است. منابع درآمد مردم این شهرستان نخست زراعت و پس از آن صنایع دستی و کارگری است. محصولات عمده آن: گندم، جو، برنج، پنبه، حبوبات، نباتات علوفه‌ای، سیب زمینی و دانه‌های روغنی است که از طریق آبیاری و دیم به دست می آید. شهرستان آق‌قلا در شمال گلستان و در کنار رودخانه گرگانرود با داشتن آثار تاریخی و صنایع دستی همچون قالی ترکمن از مناطق گردشگرپذیر این استان است. شهر آق‌قلعه مرکز این شهرستان، شهر آق‌قلعه است. نام کهنه “اسپی‌دژ” یا “دژ سفید” بوده و ترکمن‌ها نام آق‌قلعه را بر آن نهاده‌اند. برای مدتی تا پیش از ۱۳۵۷ پهلوی دﮊ نامیده می‌شد، اما اکنون نام پیشین خود را باز یافته است. این شهر در ۱۸ کیلومتری شمال شهر گرگان بر جلگه‌ای هموار در کنار رودخانه گرگان با عرض جغرافیایی °۳۶و َ۵۸ و طول جغرافیایی °۵۴و َ۱۶ قرار گرفته است. براساس سرشماری تقریبی ۱۳۶۲-۱۳۶۳ش تعداد خانوارهای آق‌قلعه ۷۹۹‘۱۳ نفر بوده است. آق‌قلعه شهرک آبادی است که بر سر راه گرگان به گنبد قابوس قرار گرفته است. یکی از توابع مهم آن جرجانیه پیرواش است که بیش از ۰۰۰‘۲ نفر جمعیت دارد. رودخانه گرگان آق‌قلعه را به ۲ بخش تقسیم می‌کند. گفته می‌شود این شهر توسط شاه‌عباس در سال ۱۰۲۰ هجری قمری بنا شده است. از بناهای قدیمی آق‌قلعه پل آجری است که در دوران صفویه بر روی رودخانه گرگان ساخته شده است. در عکسی که در دوره ناصرالدین‌شاه از این پل برداشته‌اند ۲ مناره در کنار پل دیده می‌شود. اکنون از این مناره‌ها اثری نیست. از مدتی پیش پل دیگری بر این رودخانه ساخته‌اند که با احداث آن، رفت و آمد از روی پل قدیمی صورت نمی‌گیرد، و از آن تنها به عنوان یکی از آثار قدیمی نگهداری می‌شود. این پل دارای ۵ چشمه با ساختمان قدیمی است و تعمیرات جدیدی نیز در آن شده است. از بناهای تاریخی دیگر این شهر قلعه کهن آن است که اکنون خراب شده و تنها دیوارهای جنوبی و اندکی از دیوار شمال به جنوب آن بر جای مانده است. این قلعه به قلعه مبارک‌آباد (نام پیشین آق قلعه) مشهور بوده است. دیوار قزل آلان که گفته می‌شود اسکندر آن را بنا نهاده و انوشیروان ساسانی آن را تعمیر کرده، از ۳ کیلومتری شمال آق‌قلعه می‌گذرد. این دیوار از دریای خزر شروع می‌شده و تا کوههای گلی داغ به طول تقریبی ۱۷۰ که امتداد می‌یافته است. اکنون این دیوار مخروبه است و بعضی از قسمتهای آن که هنوز پابرجاست بین ۲ تا ۴ متر ارتفاع دارد. از دیدنی‌های این شهر، پنجشنبه بازار این شهر است. در این بازار محلی و دیدنی، مردم از هر قشر و صنفی کالاهای خود را عرضه می‌کنند که در این میان عرضه صنایع دستی مردم ترکمن، مانند قالی، قالیچه، و پشتی‌های زیبا از همه دیدنی تر است. از آثار طبیعی و تاریخی آق‌قلا می‌توان پل آق‌قلا، سد وشمگیر، تالاب اینچه، گلفشان‌های قارنیارق، اینچه، نفتیجه و دیوار تاریخی گرگان را نام برد.

آرشیو مطالب:

ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد