هنر فیروزه کوبی روی مس
فیروزه کوبی روی مس اصفهان از محبوب ترین ترین محصولات صنایع دستی اصیل ایرانی است.ظروف فیروزه کوبی روی مس تلفیق هنر فیروزه کوبی با مسگری می باشد.
سنگ فیروزه یکی از زیباترین سنگهای موجود در جهان است که همواره مورد توجه انسانها قرار گرفته است. رنگ جذاب و آبی این سنگ به دلیل وجود عنصر مس در آن است. جالب است بدانید که این سنگ در کشورهایی همچون مصر، مکزیک، آمریکا و ایران یافت میشود اما بهترین و مرغوبترین نوع این سنگ مربوط به کشور ایران است که از کهنترین و بزرگترین معدن فیروزه جهان که در نیشابور است استخراج میشود.
این سنگ زیبا در برخی از نماهای سنگی مساجد قدیمی قابل مشاهده است همچنین در طلا و جواهر سازی، ساخت زیورآلات به عنوان نگین انگشتر، دستبند و … مورد استفاده قرار میگیرد و ناگفته نماند که هنرپروران اصفهانی از این سنگ و زیباییهای آن بیبهره نماندهاند و آثار زیبایی را بر روی مس با این سنگ خلق نموده اند که به فیروزهکوبی شهرت دارد..
ما در این مقاله تصاویری از نحوه تولید فیروزه کوبی آشنایی با ابزار و خرید آن را برای شما تهیه کرده ایم. آشنایی با هنر فیروزه کوبی (The Art of Turquoise) به شما کمک می کند تا در هنگام خرید فیروزه کوبی انتخاب بهتری داشته باشید. قیمت فیروزه کوبی در اصفهان نسبت به شهرهای دیگر کمتر است.
تاریخچه فیروزه کوبی
طبق بررسی های به عمل آمده از پیشینه فیروزه کوبی، این هنر اولین بار حدود 80 سال پیش توسط یوسف حکیمیان در نیشابور و سپس در مشهد به شکل فیروزه کوبی روی طلا و زیورآلات شکل گرفت. هنر فیروزه کاری در طی 20 سال توانست به دلیل زیبایی و کاربرد بسیار زیاد سنگ های فیروزه و تولید انواع ظروف فیروزه کوبی شده توسط اساتید مختلف به شهرت و محبوبیت بسیار زیادی دست پیدا کند. همین موفقیت بهانه ای شد تا حاج داداش این هنر را از مشهد به اصفهان منتقل کند.طبق بررسی اسناد و نوشته ها، ابداع کننده اولیه و اصلی صنایع دستی فیروزه کوبی روی مس ، روبن یروشالمی بوده که در محله کلیمی های اصفهان زندگی می کرده است.این فرد در سال 1342 به دلیل نبود درآمد و پشتوانه مالی کافی، در همان دوران ابتدایی تحصیلات را رها کرده و نزد عموی خود زرگری فیروزه کوبی را یاد می گیرد.
همین اتفاق باعث ورود او به دنیای عظیم صنایع دستی، مخصوصا فیروزه کوبی شد و توانست استعداد ذاتی خود را پیدا کند. در آن زمان فیروزه کوبی روی نقره مثل سینی و گالش ها و یا بر روی زیورآلات طلا و نقره انجام می گرفت.با توجه به استعداد و پیشرفت هایی که روبن یروشالمی در زمینه صنایع دستی فیروزه کوبی پیدا کرد توانست ابداعات بسیار خوبی را پایه گذاری کند. مهمترین آن فیروزه کوبی روی ظروف مسی بود که از خاصیت چکش خواری و زیبایی مس بهره می گرفت.بنابراین فیروزه کوبی روی مس اصالتا به شهر اصفهان باز می گردد اما به طور کلی پیدایش هنر فیروزه کوبی و اضافه شدن آن به لیست صنایع دستی اصیل ایرانی متعلق به شهر نیشابور مشهد است.
فیروزه کوبی در اصفهان
محصولات هنر فیروزه کوبی در اصفهان به مانند سایر محصولات صنایع دستی کشور قدمت بسیار زیادی ندارند اما همین میزان حضور که به کمتر از یک قرن می رسد، محبوبیت زیادی برای آنها رقم زده است. قطعا اگر به هنر فیروزه کوبی و نحوه ساخت ظروف و محصولات نهایی آن از نزدیک نگاه انداخته باشید، ظرافت، دقت و هنر بالای ساخت آنها، شما را شگفت زده خواهد کرد که چطور از تعدادی سنگ بی ارزش، چنین ظروف زیبایی پدید آمده است.اما این موارد تنها دلایل رواج و گستردگی هنر فیروزه کوبی در اصفهان و همچنین استقبال از ظروف فیروزه کوبی در تهران نیست. همانطور که می دانید محصولات فیروزه کوبی علاوه بر کاربرد به عنوان ظروف تزئینی، قابل استفاده هم هستند. از طرفی حتما شنیده اید که سنگ های فیروزه خاصیت درمانی هم دارند و اگر از ظروفی استفاده کنید که با این سنگ ها ساخته شده باشند، مزایای آن قابل استفاده خواهد بود.
سنگ های فیروزه ای که در هنر فیروزه کوبی استفاده می شوند، انرژی مثبت فضای داخل خانه را بیشتر می کنند و با دفع انرژی منفی، حس و حال شما را تغییر خواهند داد. استفاده از محصولات فیروزه کوبی، باعث تقویت قلب و درمان افسردگی و بیماری های روحی می شود. حتی خانم های علاقه مند به این هنر بسیار زیبا و اصیل ایرانی، می توانند با خرید زیورآلات فیروزه کوبی، خیلی بهتر از خواص سنگ های آن استفاده کنند.حتی طبق یافته های علم طب سنتی، مشخص شده که نگاه کردن به ظروف فیروزه کوبی هم باعث تقویت چشم ها می شود.
انواع سنگ فیروزه در فیروزهکوبی
سنگ های فیروزه به طور کلی در دو گروه گچی – سفید و سنگیِ آبی – سبز قرار می گیرند که از لحاظ کیفیت در دو دسته متوسط و مرغوب هستند. گروه دوم سنگ های فیروزه بیشتر از همه مورد استفاده هستند چرا که در عملیات احیای سنگ و فرآوری و پرداخت، توان بالاتری در تحمل گرما و فشار بسیار بالا دارند.ملاک ارزشمندی سنگ فیروزه کوبی روی مس چیست؟ نوع معدنی که از آن سنگ فیروزه را استخراج کرده اند اهمیت بسیار زیادی دارد و در حال فیروزه نیشابور مرغوب ترین نمونه است. نوع سنگ فیروزه و عملیاتی که بر روی آن در گرما و فشار مناسب صورت می گیرند نیز تأثیرگذار است.
ابزار لازم برای آموزش فیروزه کوبی و نحوه تهیه آن ها
صنعتگرانی که به فیروزه کوبی می پردازند سنگ های فیروزه ای و هم چنین ظروف مخصوصی از جنس فلز هایی مانند برنج، مس و یا نقره را به وسیله دستگاه های پرس تهیه کرده و سپس این سنگ ها را بر حسب اندازه شان جداسازی کرده و با ابزارآلات مختلف با دقت و مهارت شروع به کوبیدن سنگ ها بر روی ظروف می کنند. در زیر به برخی از مهم ترین ابزاری که در آموزش فیروزه کوبی مورد استفاده قرار میگیرند اشاره ای خواهیم داشت.
- ظروف مسی مخصوص فیروزه کوبی: توجه داشته باشید که ظروفی که برای آموزش فیروزه کوبی استفاده می شود ظروف مخصوصی می باشد بنابراین شما نمی توانید بر روی ظروف مسی معمولی موجود در خانه فیروزه کوبی را انجام دهید. ظروف مخصوص فیروزه کوبی دارای خطوطی هستند که به آن خط نکر گفته می شود که وجود آن برای فیروزه کوبی الزامی است.
- چکش : در بسیاری از کارگاه های آموزش فیروزه کوبی از چکش های مخصوصی برای کوبیدن سنگ ها بر روی ظرف فیروزه کوب استفاده می شود.
- چراغ بنزینی یا چراغ گاز : برخی از صنعتگران برای چسباندن لاک گردویی روی ظروف، سطح فلز را به وسیله این چراغ ها حرارت می دهند و زمانی که لاک حالت مایع پیدا می کند سنگ های فیروزه را به آن می چسبانند.
- انبر دستی : این وسیله نیز بیشتر برای فرم دادن ظروف فیروزه کوب به شکل دلخواه استفاده می شود.
- پنس : کاربرد پنس ها در آموزش فیروزه کوبی برای برداشتن سنگ های فیروزه و کمک به سهولت جایگذاری آن ها بر روی ظروف می باشد.
- سمباده: مقدار سمباده مورد نیاز شما به اندازه ظرف و همچنین فاصله خطوط نکر روی ظرف مسی بستگی دارد.
- چسب فیروزه کوبی : چسب های مخصوص آموزش فیروزه کوبی معمولا به صورت دو قوطی مجزا در بازار وجود دارند که یکی از آن ها حاوی چسب مشکی و دیگری حاوی چسب سفید می باشد که با نسبت دو به یک با یکدیگر مخلوط می شوند و از چسب مشکی به میزان دو برابر چسب سفید استفاده می شود. چسب های مخصوص فیروزه کوبی لاک گردویی نامیده شده و از مخلوطی از چوب گردو کالفین و همچنین تربانتین تهیه می شود. کیفیت چسب های فیروزه کوبی در جلوه کار مهم ترین نقش را به عهده دارند بنابراین بهتر است هنگام خرید چسب فیروزه کوبی به کیفیت آن توجه داشته و از بازار های معتبری همچون بازار میدان نقش جهان اصفهان تهیه شوند.
- سنگ های فیروزه کوبی: همان طور که پیش تر نیز گفته شد این سنگ ها از معادن نیشابور بدست آمده و بنا بر اندازه ظرف و طرح مورد نظر برای فیروزه کوبی، از مقادیر متفاوتی از آن ها در فیروزه کوبی استفاده می شود.
مراحل انجام فیروزهکوبی
● مراحل ساخت و تولید فیروزه کوب
یک فرآورده ی فیروزه کوب اعم از زیروآلات و یا ظروف عبارت از شیئی است مسی برنجی، نقره یی، ورشویی و یا برنزی که ذرات و قطعات ریز سنگ فیروزه بر قسمتهایی از سطوح آن به فرم موزائیک در کنار هم نشانده شده و باین ترتیب جلوه یی خاص بآن بخشیده می شود.
ساخت و پرداخت چنین فرآورده یی شامل دو مرحله ی کلی است:
الف) زرگری: زرگری عبارت از ساخت و آماده سازی شیء مورد نظر است با یکی از فلزاتی که فوقاً به آن اشاره شد. این کار بوسیله ی صنعتگران زرگر یا سازنده ی فلزات بوسیله ی دست، پرس و یا به کمک هر دو انجام می گردد.
پس از ساخته شدن فرم کلی شیء اعم از ظرف یا زیور آلات قسمتی را که باید فیروزه کوب گردد مشخص نموده و اطراف آن را یک رشته باریک فلزی (از نوع فلز خود شیء) بنام «کندن» قرار داده و لحیم می نمایند به قسمتی که اطراف فرم مورد نظر باصطلاح دیواره یی بارتفاع دو تا سه میلی متر از سطح ظرف پیدا نماید اینکار معمولاً بوسیله ی زرگر و گاهی بوسیله ی خود صنعتگر فیروزه کوب انجام میشود.
در صورتیکه قسمت آماده شده برای فیروزه کوبی سطح زیادی را اشغال نماید و زمینه ی آن خالی به نظر برسد با رشته هایی از همان فلز نقوشی جزیی تر کوچکتر به شکل تزئینی (گل و بوته و غیره) داخل آن قرار داده مجدداً لحیم کاری می کنند.
این عمل علاوه بر زیباتر شدن فرم کار به سطح فیروزه کوبی شده استحکام بیشتری هم می بخشد.
ب) فیروزه کوبی: قبل از هر چیز صنعتگر فیروزه کوب خرده سنگهای فیروزه ی غیر قابل استفاده را از کارگاههای فیروزه تراشی و یا معادن فیروزه ی مشهد، نیشابور و دامغان خریداری می نماید.
از آنجا که این خرده سنگها با مقادیری خاک و خرده سنگهای معمولی همراه می باشد ابتدا آنها را از ضایعات دیگر جدا و تمیز می نمایند. سپس خرده سنگهای فیرروزه را بر حسب اندازه از یکدیگر تفکیک و باصطلاح دانه بندی می کنند تا در ساخت هر محصول فیروزه کوب از قطعه فیروزه یی متناسب تر با سطح کار فیروزه کوبی استفاده بعمل آید.
در مرحله ی بعد شیئی مورد نظر را گرم کرده (در حدود ۳۰ درجه C) و ضمن حرارت دادن روی قسمتهایی که باید فیروزه کوبی گردد «لاک گردوئی» می پاشند بقسمتی که پودر لاک تقریباً ذوب شده و سطح قسمت مربوطه را بپوشاند.
در حالیکه هنوز لاک بر سطح شیئی نرم و مذاب بوده و حالت چسبندگی دارد مقداری از خرده سنگ های فیروزه که بر حسب اندازه ی لازم از قبل آماده شده روی کار قرار می دهند. سنگها باید طوری در کنار هم قرار گیرند که حتی الامکان فاصله یی بین آنها باقی نماند.
به منظور پر کردن فواصل احتمالی بین سنگهای فیروزه ، حرارت را کمی افزایش می دهند ( حدود ۴۰ درجه C ) و مقدار دیگری پودر لاک بر روی سنگها می پاشند تا زمانیکه لایه ی لاکی بصورت مذاب در آمده و سپس با افزودن سنگهای ریزتر سعی می کنند تا سنگها کاملاً در کار جای گرفته و باصطلاح بر آن بنشینند این عمل را معمولاً با کمک دست انجام می دهند. باین ترتیب که با دست بر سطح فیروزه ها فشار می آورند تا بخوبی به سطح کار بچسبند. پس از سرد شدن شیء قسمتهای لاک بصورت سخت و سفت در می آیند. بعد از این مرحله قسمتهای پوشیده شده از لاک و سنگ فیروزه را به وسیله سنگ سمباده «آب ساب» می نمایند تا قسمتهای اضافی لاک و برجستگی های جزئی سنگها سائیده و صیقلی گردد. در اینجا است که سنگهای فیروزه برنگ فیروزه یی و لاک به رنگ تقریباً سیاه ( قهوه یی تیره) در بین فواصل سنگها نمایان می شود.
پس از اتمام این مرحله چنانچه در قسمتهایی از سطح کار باز به هم ریختگی وجود داشته باشد مجدداً شیئی را حرارت داده و بوسیله ی سنگهای ریز و پودر لاک قسمتهای ریخته را مرمت می نمایند و پس از آن سطح کار را سمباده زده و صیقل می نمایند. گاهی عمل مرمت را بوسیله ی نوعی بتونه ی فیروزه یی رنگ که با گل «مل» روغن و رنگ لاجورد تهیه شده انجام میدهند.
آخرین مرحله ی کار فیروزه کوبی پرداخت کاری است که در دو مرحله انجام میشود.
مرحله ی اول پرداخت قسمتهای فلزی است که در کارگاه زرگری یا چرخکاری انجام شده و لایه ی کدر و تیره رنگی را که بر روی قسمتهای فلزی در حین عمل فیروزه کوبی ایجاد گردیده بوسیله ی ابزارهای دستی و یا تیغه ی چرخکاری از روی آن می زدایند و سپس این قسمتهای فلزی را پولیش می کنند تا شفاف شود و حالتی صیقلی پیدا کند.
مرحله ی دوم پرداخت محصول فیروزه کوبی شده است که پس از پولیش قسمتهای فلزی شیئی مجدداً بکارگاه صنعتگر فیروزه کوب بازگشت داده می شود و در آنجا سطوح فیروزه کوبی شده را بوسیله ی روغن زیتون یا روغن کنجد پولیش می نمایند تا این قسمتها نیز شفاف و درخشان گردد.
صنعتگر تولید کننده ی فیروزه کوب در مراحل کار از ابزار کار و وسایلی نیز بهره می گیرد که عمدتاً شامل قالب، چکش، دریل، چراغ گاز، چراغ بنزینی، گاز انبر، انبردست، پنس، منقاش لوله های مختلف فلزی، سوهان و سنگ سمباده می باشد.
نکته حائز اهمیت در فیروزه کوبی در درجه اول نصب صحیح فیروزه بر روی فلز است، بگونه یی که دارای قدرت کافی بوده و هنگام پرداخت قطعات فیروزه از آن جدا نشود و دیگر اینکه هر چه ظرف فیروزه کوبی شده پرکارتر باشد و قطعات سنگ منظم تر در کنار یکدیگر نصب شده باشد و فاصله ی زیادی در بین قطعات فیروزه دیده نشود کار دارای ارزش هنری بیشتری است.
موارد استفاده فیروزهکوب در مس
ظروف فیروزه کوبی های اصفهان انواع بسیار متنوعی دارد که هر کدام علاوه بر جنبه تزیینی، قابل استفاده هم هستند. در حال حاضر ظروف فیروزه کوبی آقاجانی و فیروزه کوبی حامد کریمی فروش بسیار معروف هستند چرا که کیفیت و مرغوبیت بی نظیری نسبت به سایر محصولات دارند. چند نمونه از ظروف فیروزه کوبی آقاجانی و حامد کریمی را در ادامه معرفی می کنیم:
• شیرینی خوری:شیرینی خوری از ظروف پرکاربرد در مهمانی و دورهمی ها محسوب می شود. از این ظروف که برای پذیرایی شیرینی های مختلف استفاده می شود به دلیل رنگ و طرح خاص سنگ های فیروزه نمود خاصی دارند. ترکیب این ظروف با شیرینی های سنتی هم بیشتر از هر چیزی به دل می نشیند.
• آجیل خوری:یکی از ظروف فیروزه کوبی تزیینی و هم کاربردی، آجیل خوری است که علاوه بر مناسبت های مختلف در مراسم شب یلدا و نوروز استفاده می شود. شما می توانید برحسب میزان مصرف آجیل سایز مناسب این ظروف را خریداری کنید.
• چای خوری:لوازم چای خوری برای ما ایرانیان یکی از الزامات وسایل پذیرایی از مهمان است. همه ما در روز حداقل یکبار از چای استفاده می کنیم و خستگی خود را با آن رفع می کنیم. در مهمانی ها و دورهمی ها نیز چای جزو پایه ثابت پذیرایی از مهمانان است. با خرید لوازم چای خوری مثل قندان فیروزه کوبی و یا ست چای خوری فیروزه کوبی طعم لذیذ نوشیدنی چای را چند برابر کنید. البته امروزه نوعروسان از وسایل فیروزه کوبی تزیینی در جهیزیه استفاده می کنند.
• کاسه و بشقاب:کاسه و بشقاب فیروزه کوبی بیشتر جنبه تزیینی و دکوراتیو در منزل دارند. با خرید کاسه و بشقاب مس فیروزه کوبی شده دکور منزلتان زیبایی خاصی پیدا خواهد کرد که در بین ظروف تزیینی صنایع دستی کم نظیر است. دقت داشته باشید که اگر ظروف تزیینی صنایع دستی خریداری می کنید، باید ست کامل همراه با سایر ظروف باشد تا زیبایی خود را حفظ کند.
• آینه و شمعدان: آینه و شمعدان هم جزو وسایل تزیینی و البته جهیزیه عروس، پیش از ازدواج، است. آینه و شمعدان از جمله وسایل پایه ثابتی است که باید حتما خریداری شود تا منزل نوعروس در کنار سایر وسایل دکوری جلوه خاصی پیدا کند. آینه ها به شکل های مختلف دایره ای، مستطیلی و کنگره دار ساخته می شوند تا برحسب سلیقه حق انتخاب زیادی داشته باشید. قیمت شمعدان فیروزه کوبی و آینه ها برحسب سایز و برند متفاوت هستند.
• گلدان: گلدان های فیروزه کوبی شده در انواع شکل و سایز تولید می شوند. برای گل ها و گیاهانی که ساقه های بلند دارند بهتر است گلدان های بزرگتر را انتخاب کنید اما برای نگهداری گیاهانی که کوچکتر هستند، گلدان با سایز کمتر هم مناسب است. خرید فیروزه کوبی طرح دار برای گلدان ها که حس و انرژی مثبت زیادی با گل ها و گیاهان به منزل ما می دهند انتخاب بهتری است. بد نیست بدانید که هنرمند اصفهانی به نام جواد خیری بزرگترین گلدان فیروزه کوبی جهان به ارتفاع 170 سانتیمتر هم تولید کرده است که حدود 17 کیلوگرم نگین فیروزه بر روی آن کار شده است. این اثر هنری در سال 1394 در نمایشگاه از «فرش تا عرش» به نمایش در آمد تا تبلیغ کننده هنر صنایع دستی فیروزه کوبی باشد.
• کشکول: ظروف کشکول در بین ایرانیان سابقه بسیار طولانی دارد و در قدیم صوفیان از آن برای نگهداری آب و مواد غذایی استفاده می کردند. این ظروف از پوست میوه کشکول ساخته می شدند که عقیده داشتند خاصیت سم زدایی بالایی دارد. امروزه خرید کشکول علاوه بر جنبه تزیینی، کاربرد هم دارد. شما می توانید با خرید ظروف کشکول از آنها به عنوان وسیله ای برای پذیرایی میوه، آجیل، شکلات، تنقلات استفاده نمایید. قیمت کشکول فیروزه کوبی برحسب سایز، مدل، طرح و برند سازنده متغیر است.
• سینی و گالش: سینی و گالش فیروزه کوبی یکی از لوکس ترین محصولات تزیینی و البته کاربردی است که برای پذیرایی استفاده می کنند. برای خرید سرویس چایخوری هم می توانید از ست چایخوری فیروزه کوبی و هم از ست کامل سینی و گالش استفاده کنید. گالش ظرفی برای قرارگیری لیوان یا فنجان است که برای خانه های لوکس و لاکچری بسیار مناسب بوده و جلوه خاصی به آن می بخشد.
• شکلات خوری: ظروف شکلات خوری فیروزه کوبی برای خانم هایی که دوست دارند ظرف پذیرایی شکلات آنها جدای از ظروف دیگر باشد مناسب است. با اینکه طرح و نقش های بسیار زیبایی در ساخت این ظروف استفاده شده و جنبه تزیینی آنها بیشتر مورد توجه قرار گرفته اما می توان برای پذیرایی هم استفاده کرد. قیمت شکلات خوری فیروزه کوبی بسته به کیفیت ساخت، نوع برند و طرح و مدل متفاوت است.
• سنبلدان: سنبلدان از قدیم به عنوان آتشدان استفاده می شده که ظاهری شبیه به گلدان هم دارد. گل های معطر و زیبا مثل سنبل در داخل این ظرف ها ریخته می شده تا با سوزاندن آنها بوی خوبی در فضا بپیچد. به همین دلیل این ظروف به سنبلدان هم معروف هستند. امروزه از سنبلدان فیروزه کوبی به منظور وسیله تزیینی کنسول چوبی و مرمری استفاده می کنند. این ظروف به دو شکل دهانه ساده و شبکه کاری شده و در سه سایز کوچک، متوسط و بزرگ تولید می شوند.
• سماور: ست سماور فیروزه کوبی در 5 تکه یکی از شیک ترین محصولات فیروزه کوبی است که بیشتر جنبه تزیینی و دکوراتیو دارد. این ست دکوراتیو بسیار زیبا که با بهترین مس و سنگ های فیروزه ساخته شده متشکل از سماور، قوری، سینی، پارچ و کاسه است. این محصول در رده کالاهای لوکس و لاکچری قرار دارد و مناسب خانه هایی است که از وسایل تزیینی گران قیمت استفاده می کنند.
شما می توانید برای سال تحویل و چیدمان ست هفت سین فیروزه کوبی، ترکیبی از تمامی ظروف گفته شده را استفاده کنید و سال جدید کاملا متفاوتی را شروع کنید. زیبایی و خاصیت سنگ های فیروزه به محیط شما آرامش می بخشد و اگر طرفدار ظروف لوکس هستید گزینه ای بهتر از ظروف تزیینی فیروزه کوبی پیدا نخواهید کرد.
نکات مربوط به نگهداری ظروف و اشیا مسی فیروزهکوب
هنگام پرداخت و به ویژه در مرحله آخر ساخت ظروف فیروزه بر روی آنها لایههای محافظ از جنس پلیاستر قرار میگیرد که از سنگهای فیروزه در برابر آسیبهای مختلف جلوگیری کند. با این وجود همواره باید نکات مهم در نگهداری ظروف فیروزه کوبی را رعایت کنید تا بتوانید سالهای سال از زیبایی این ظروف نفیس لذت ببرید.
زیورآلات فیروزه کوبی بیشتر از سایر ساختههای این هنر در معرض آسیب قرار دارند. هنگامی که برای حضور در مهمانیها تمایل دارید از زیورآلات فیروزه کوبی خود استفاده کنید قبل از در دست کردن انگشتر و یا سایر زیورآلات فیروزه کوب کرم، عطر و ادکلن و سایر مواد آرایشی را از محل پاک کنید. مواد آرایشی و شیمیایی بیشترین آسیب را متوجه سنگ فیروزه خواهد نمود.
نتیجه گیری:
نکات مهم در نگهداری ظروف فیروزه کوبی به شرح زیر هستند:
- برای جلوگیری از تغییر رنگ ظروف فیروزه نباید در مجاورت مواد روغنی و شیمیایی مثل مواد آرایشی قرار گیرد.
- آفتاب خود میتواند باعث تغییر رنگ این ظروف شود. به همین خاطر هنگام قرار دادن این ظروف در دکور از تابش مستقیم نور خورشید جلوگیری کنید.
- از آنجا که این ظروف بیشتر جنبه تزیین دارند نباید با مواد شوینده و آب داغ شستوشو شوند. برای تمیز کردن آنها استفاده از پاککنندههای ملایم و آب ولرم استفاده کنید.
- از ظروف فیروز کوبی در برابر ضربه و هر گونه آسیب به بدنه آنها پیشگیری نمایید.
- هنگام استفاده از زیورآلاتی که در ساختار آنها سنگ فیروزه به کار رفته است محل را به دقت از عطر و کرم و ادکلن و مواد آرایشی پاک کنید.
آخرین دیدگاهها